BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ İSTİHDAM SÜREÇLERİ USÛL VE ESASLARI
Üniversitemizin temel önceliklerden biri, dünyanın önde gelen eğitim ve araştırma kurumlarında doktora ve/veya doktora sonrası çalışmalarını tamamlamış nitelikli genç akademisyenleri Üniversitemizin akademik kadrolarına katmaya devam edebilmektir.
Hızla değişmekte olan Türkiye Yükseköğretim sistemi içinde, Üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerinde öncü konumunu muhafaza etmek üzere gereken nitelikli öğretim üyesi istihdamı, atama-yükseltme kriterleri çerçevesinde, liyakate dayalı şeffaf değerlendirme süreçlerinin, Üniversite genelinde uygulanması ile mümkün olabilecektir.
Bu amaçlarla, istihdam süreçlerinin ana aşamaları olan ihtiyaç belirleme, duyuru, değerlendirme ve kadro ilan talepleri ile ilgili süreçlerde, Üniversitemiz tarafından izlenecek adımlar aşağıda belirtilmiştir.
I. KADRO İHTİYACININ BELİRLENMESİ
Her bölüm/anabilim dalı istihdam etmeyi planladığı öğretim üyesi sayısı, alanı ve zamanlaması konularında düzenli aralıklarla çalışma yapmalı, ilgili dekanlık veya müdürlüğe bildirmelidir. Rektörlük bu çalışmaları dikkate alarak kadro planlaması yapar.
II. ÖN BAŞVURU DUYURULARI ve YAPILAN BAŞVURULAR
Bölümün/anabilim dalının ihtiyacına yanıt verebilecek en nitelikli ve uygun öğretim üyesinin bulunabilmesi için, ilk aşamada, ihtiyaç bulunan alanlarda olabildiğince geniş çaplı duyuru yapılarak mümkün olduğunca çok sayıda araştırmacıya ulaşılabilmesi gerekir.
Bu esasın yerine getirilebilmesi için, Üniversite, fakülte ve ilgili birimin internet sayfası, uluslararası bilimsel dergi ve bültenler, dünya genelinde bilindik bilimsel kuruluşların e-posta ağları ve benzeri iletişim ortamlarının birden fazlası vasıtasıyla mümkün olduğunca çok akademisyene ve akademisyen adaylarına ulaşabilme hedefi güdülerek duyurular yapılmalıdır.
III. ÖN BAŞVURULARI DEĞERLENDİRME SÜRECİ
İlgili fakülte dekanı/enstitü müdürü/yüksekokul müdürü ön başvuruları değerlendirme sürecini yürütür ve adaylarla yazışmaları yapar. Ön başvuruları değerlendirme süreci Rektörlük tarafından denetlenir.
Değerlendirme süreci aşağıdaki gibi yürütülür:
a. Ön başvurular, merkezi olarak Üniversitenin ana sayfasında bulunan bağlantı kullanılarak adayın başvuru paketini yükleyerek giriş yaptığı başvuru sayfasından alınır. Ön başvurular değerlendirilmek üzere ilgili fakülte dekanlığı/yüksekokul müdürlüğü/enstitü müdürlüğüne iletilir.
b. İlgili fakülte dekanı/enstitü müdürü/yüksekokul müdürü ön başvuru hakkında ilgili bölüm/anabilim dalından görüş ister.
c. Aldığı görüşe istinaden, ilgili fakülte dekanı/enstitü müdürü/yüksekokul müdürü, adayı uzmanlık alanı ile ilgili ve güncel araştırmalarına değinen-zorunlu durumlarda elektronik ortamda da yapılabilecek-bir seminer vermeye çağırabilir ve bu seminer tüm Üniversiteye duyurulur.
d. Seminer vermek üzere davet edilen adayların, İngilizce yetkinliği ve ders anlatma becerisine ilişkin, seminer sırasında bölüm/anabilim dalı üyelerince değerlendirme yapılarak yazılı görüş hazırlanır.
e. Eğer aday Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi olma niteliklerine sahip değilse veya adayın niteliklerine sahip bir öğretim üyesi ihtiyacı yoksa ilgili fakülte dekanı/enstitü müdürü/yüksekokul müdürü ret cevabı yazar.
f. Ön başvuruda bulunan her adaya bir ay içinde cevap yazılmalıdır. Adaya gönderilen cevap, ayrıca Rektörlüğe iletilir.
IV. AKADEMİK KADRO İLAN SÜRECİ
Rektör ön başvuru sürecinde başvuran aday(lar)ın öz geçmişini, ilgili bölüm/anabilim dalı görüşünü, ilgili fakülte dekanı/enstitü müdürü/yüksekokul müdürünün görüşünü değerlendirerek kadro ilan sürecini başlatır.
V. KADRO İLANINA BAŞVURAN ADAYLARI DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Bir kadro ilanına başvuran birden fazla aday varsa, adayların ön başvuruda bulunmuş olmasından bağımsız olarak, her aday nesnel ve tarafsız olarak değerlendirilir.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi atama ve yükseltmelerinde, Üniversite dışından gelebilecek başvurulara açık olması ve akademik rekabeti özendirmesi esastır.
Kadro ilanına başvuran adaylar hakkında bölüm görüşü, aynı veya daha yüksek akademik unvana sahip öğretim üyeleri tarafından kapalı oyla oluşturulur.
Kadro ilanı süreci ile ilana başvuran adayların değerlendirilme ve atanma süreçleri, ilgili kanun ve yönetmeliklerde ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Atanma ve Yükseltilme Esaslarında belirtildiği şekilde yürütülür.