Resmi Gazete Tarihi: 05.04.1996
Resmi Gazete Sayısı: 22602
Boğaziçi Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği
İşlev ve Amaçlar
MADDE 1- Yaz Öğretimi bir eğitim öğretim yılının normal iki yarıyılından ayrı olarak, yaz aylarında uygulanan eğitim programlarını düzenler. Yaz Öğretimi'nin amaçları aşağıdadır:
a) Öğrencilerin akademik programlarında meydana gelen düzensizlikleri gidermek,
b) Çok sayıda öğrenci tarafından alınan derslerdeki yığılmayı azaltmak,
c) Diğer Üniversitelerin öğrencilerine üniversitemizdeki dersleri izleme fırsatı vermek,
d) Kendilerinden ancak yaz aylarında yararlanılabilecek Üniversitemiz dışındaki akademik elemanların Üniversitemize katkısını sağlamak,
e) Üniversitenin eğitim öğretim verimliliğini arttırmak.
Yönetim
MADDE 2 - (Değişik: RG-01/01/2014-28869)
Yaz öğretimi; Rektör tarafından görevlendirilen bir yaz öğretimi koordinatörü ile Senato tarafından 3 yıl için seçilen beş öğretim üyesi ve Öğrenci İşleri Daire Başkanının katılımıyla oluşan yaz öğretimi koordinasyon kurulu tarafından, Boğaziçi Üniversitesinin ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.
Öğrenciler
MADDE 3- a) İngilizce hazırlık sınıfı dışında, Üniversiteye kayıtlı olan öğrencilerden isteyenler yaz öğretiminde kontenjan dâhilinde açılan derslere kayıt yaptırarak izlemekte oldukları eğitim programlarının kredi gereklerini karşılayabilirler.
b) Lisans veya lisansüstü programlarında İngilizce hazırlık sınıfını bitirmiş, dil yeterliliğini kanıtlamış ve derslere başlamamış olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri; bölüm veya anabilim dalı tarafından uygun görülmesi üzerine bölüm veya anabilim dalınca belirlenen en fazla iki dersi alabilir.
c) Yabancı Diller Yüksekokulu (YADYOK) İngilizce hazırlık sınıfı için yaz öğretimi, 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde YADYOK Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.
MADDE 4- a) Yaz Öğretimi'nin süresi yedi haftadır.
b) Yaz Öğretimi takvimi Üniversite Senatosu'nca belirlenir ve ilan edilir.
c) Yaz Öğretimi'nde derslerin kredileri Üniversite kataloğunda belirtildiği gibi olup, haftalık saat sayıları iki katıdır.
d) Yaz öğretimi işlemleri için başvuru ücreti her yıl ÜYK tarafından belirlenir
Krediler ve Notlar
MADDE 5- (Değişik: RG-26/01/2004-25358)
a) (Değişik: RG-09/05/2007-26517) Yaz öğretiminde bir öğrenci en fazla on kredi veya üç ders alabilir.
b) (Değişik: RG-09/05/2007-26517) Yarıyıl sonu notları, öğrenci bilgi ve kayıt sistemi (ÖBİKAS)'nin öğretim elemanlarının erişimine açık olduğu süre içinde verilerek kesinleşir ve ilan edilir. Yaz öğretiminde aldıkları derslerde başarılı olup, mezuniyet hakkı kazanan öğrencilerin mezuniyetleri gerçekleştirilir.
c) Azami yasal süresini Bahar Dönemi sonunda doldurmuş ve ilişki kesme durumuna gelmiş öğrenciler de Yaz Döneminden ders alabilirler. İlişki kesme işlemi bir sonraki Akademik Yılın Güz Dönemi başında yapılır.
d) Bir Lisansüstü programına kabul edilmiş ancak "önkoşul" derslerinden başarılı olamamış ve ilişki kesilme durumuna gelmiş öğrenciler Yaz Döneminde "önkoşul" derslerini tekrar edemezler.
e) Yaz Öğretiminde alınan dersler de, kayıtlara ve hesaplamalara normal dönemlerde alınan dersler gibi geçer.
f) (Değişik: RG-09/05/2007-26517) Başarısız statüsündeki öğrenciler, yaz döneminde (F), (DD) ve (DC) notu aldıkları dersleri tekrar edebilir ve/veya ikisi yeni ders olmak üzere en fazla üç ders veya on kredi alabilir.
MADDE 6- Yaz Öğretimi kayıtları Üniversite Senatosu tarafından ilan edilen tarihlerde yapılır.
MADDE 7- Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu, önceden belirleyip ders listesi ile birlikte ilan edeceği sayıdan daha az öğrencinin kayıt olduğu dersleri kapatabilir; fazla öğrenci kayıt olan dersleri de şubelere bölebilir. Bir zorunlu dersin yaz öğretiminde açılabilmesi için o dersin aynı akademik yıl içinde en az bir kez açılmış olması gerekir
MADDE 8- a) (Değişik: RG-09/05/2007-26517) Öğrenciler; kayıt yaptırmak için ilan edilen tarihlerde, önşartını sağlamış olmak kaydıyla almak istedikleri dersleri seçer. Öğrencilerin alacağı dersler ve bu derslerde yapılabilecek değişiklikler, danışmanın onayı ile kesinleşir.
b) Yaz Öğretimi özel öğrenci adayları, gerekli formu doldurarak Senato tarafından belirlenen süre içerisinde Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu'na başvururlar. Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu bu başvuruları karara bağlar. Özel öğrencilerin mali yükümlülükleri, özel öğrenciler hakkında Senato kararıyla yürürlüğe konulan yönerge hükümleri çerçevesinde ÜYK tarafından belirlenir ve ilan edilir.
c) Yaz Öğretimi'nde geç kayıt süresi derslerin başlamasını izleyen ilk haftadır. Bu süre içinde öğrenciler ders ekleme ve bırakma yapabilirler. Dersten çekilme, yaz dönemi bitirme sınavlarının başlamasından iki hafta öncesine kadar yapılabilir.
MADDE 9- Yaz Öğretimi'nde ders veren eğitim elemanlarına ilgili kanunlara göre ek ders ödemesi yapılır.
MADDE 10- 2/1/1995 tarih ve 22159 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Boğaziçi Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 11- Bu Yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
MADDE 12- Bu Yönetmeliği Boğaziçi Üniversitesi Rektörü yürütür.