4-7 Haziran 2013 tarihlerinde 6. Environmental Management for Sustainable Universities (EMSU) Uluslararası Konferansı, Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BU-SDCPC) tarafından düzenlenmiştir.
Unilever Türkiye A.Ş. ana sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansın ana temaları; Üniversite Yönetimlerin Değişimi, Çevresel Yönetim Sistemleri (ÇYS) Çerçevesinde Farklı Disiplinlerin Entegrasyonu, Etkin ÇYS Öğretme ve Öğrenme Pedagojileri, ÇYS’nin Sürdürülebilir Kalkınma (SK) ile Entegrasyonu, ÇYS’lerinin SK Kapsamındaki Eğitim ve Araştırmalarının Değerlendirilmesi, Kıyaslanması ve Raporlanması, Tüzüklerin, Yönergelerin ve Bildirilerin Rolleri, Üniversiteler ve Toplum olarak sıralanmıştır. Dünya’ nın birçok yerinden yaklaşık 300 katılımcının yer aldığı bu konferans ile birlikte Yeşil Kampüs çalışmalarımız uluslararası platformda yer almıştır.
Mart 2011’ de, Prof. Donald Huisingh, ‘Education for Sustainable Development: Challanges and Opportunities for Boğaziçi University’ semineri kapsamında üniversitemizi ziyaret etmiştir. 70 katılımcının yer aldığı seminer Albert Long Hall’da gerçekleşmiştir. Prof. Donald Huisingh University of Tennessee’ de Sürdürülebilir Kalkınma üzerinde dersler vermekte ve Journal of Cleaner Production’ ın Baş Editörü’ dür. Sürdürülebilir ve Yeşil Kampüs kapsamında atılması gereken adımları tartışmak, uygulanacak politikaları geliştirmek ve tavsiye almak amacı ile kendisi ile pek çok toplantı düzenlenmiştir.
Youth Encounter on Sustainability (YES); Dünya’nın her yerinden lisans öğrencileri (en az üçüncü sınıf), yüksek lisans ile doktora öğrencileri için tasarlanmış bir organizasyondur. Standart bir YES çalışmasında hemen hemen 25 farklı ülkeden farklı disiplinlerde ortalama 30 öğrenci bir araya gelir. 2000 yılından bu yana 41 adet YES kursu düzenlenmiş ve 140 ülkeden 1500’den fazla öğrencinin katılımı sağlanmıştır. Organizasyonda yer alan üniversiteler arasında ETH Zürich, Harvard, Stanford, MIT, University of Tokyo, Chalmers, Humboldt Berlin yer almaktadır.
YES, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim UYGAR Merkezi (BU-SDCPC) ile bu eğitimin Türkiye ayağını gerçekleştirmek için MyClimate iş birliğinde bir protokol geliştirmektedir.
UNEP Mediterranean Action Plan (MAP), UNEP/Wuppertal Institute Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production (CSCP), Regional Activity Centre for Cleaner Production (CP/RAC) ortaklığında, dört gün süren ‘SMART Start-Up Green Entrepreneurship’ eğitim programı, 40 lisans öğrencisinin katılımıyla Şubat 2012 ’de Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Eğitim kapsamında, çevresel ve sosyal sorunlara çözüm bulunmaya çalışılmış ve nasıl sürdürülebilir girişimci olunacağı konuları üzerinde durulmuştur. Eğitimin son gününde alanında uzman devlet yetkilileri ve özel firma yetkilileri Sürdürülebilir Girişimcilik Eğitim Programı Çalıştayı’nda bir araya getirilmiş ve katılımcılar ile tecrübe paylaşımı sağlanmıştır.
Üniversitemizin içinde yer alan binaların su, enerji ve karbon ayak izleri ve atık değerleri SoFi yazılımı aracılığıyla takip edilmektedir. Envanter oluşturmak için ilgili verilerin toplanıp proje ekibine iletilmesini sağlayacak personele yönelik eğitimler belirli periyotlarla gerçekleştirilmektedir.
Bu kapsamda, ilk olarak 20 Eylül 2013’te Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BU-SDCPC) tarafından, Yeşil Kampüs Projesinin tanıtımı SoFi Yazılımına Giriş eğitimi verilmiştir.
25-26 Eylül 2013 tarihinde, ana kullanıcı ve veri toplayıcılara (bina amirleri) yönelik SoFi Yazılımı Eğitimi, Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BU-SDCPC) ve PE International GMBH ortaklığında verilmiştir. Toplantı katılımcıları kampüs bina amirleri, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı mühendis ve mimarları ile Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BU-SDCPC) çalışanları olmuştur.
Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüs Programı kapsamında, bina ve kampüs aktiviteleri ile ilgili verilerin toplanıp proje ekibine iletilmesini sağlayacak personele yönelik eğitimler belirli periyotlarla gerçekleştirilmektedir. Üniversitemizin bina amirleri ve kampüs sorumluları ile düzenli gerçekleştirilen toplantılarda, binalara yerleştirilen su ve elektrik sayaçlarının durumu, geri kazanılabilir atıkların toplanması ve karşılaşılan sorunlar, bina içinde kullanılan temizlik malzemeleri konuları üzerinde durulmuş ve çözümler üretilmektedir.