Boğaziçi Üniversitesi Dikey Geçiş Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönerge’nin amacı, meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarından başarıyla mezun olup, ÖSYM tarafından dikey geçiş sınavı (DGS) ile Boğaziçi Üniversitesi lisans programlarına yerleştirilen öğrencilere uygulanacak esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge, Boğaziçi Üniversitesi lisans programlarına dikey geçiş sınavı ile yerleştirilen öğrencilere ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 19/2/2002 tarih ve 24676 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programı Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine dayanarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönerge’de geçen;
a) İlgili yönetim kurulu: Fakülte ve Yüksekokul Yönetim Kurullarını,
b) DGS: Dikey Geçiş Sınavını,
c) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,
ç) Rektör: Boğaziçi Üniversitesi Rektörünü,
d) Senato: Boğaziçi Üniversitesi Senatosunu,
e) Üniversite: Boğaziçi Üniversitesini,
f) Üniversite Yönetim Kurulu: Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
g) YADYOK: Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,
ğ) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yerleştirme ve Kayıtla İlgili Esaslar
Yerleştirme
MADDE 5- (1) Üniversiteye yerleştirme işlemleri, YÖK tarafından ilgili yönetmelikler ile belirlenen kontenjanlar, başvuru koşulları ve başvuru süreci kuralları çerçevesinde ÖSYM tarafından yapılan DGS sınav sonuçlarına göre merkezi sistemle yapılır.
Öğretim Dili
MADDE 6- (1) Üniversite’ye DGS yoluyla yerleştirilen öğrencilerden, İngilizce dil seviyelerinin yeterli olduğunu YADYOK tarafından önerilerek Senato tarafından kabul edilen bir dil sınavı ile belgeleyenler ilgili programa kayıt yaptırabilirler.
(2) Dil seviyelerinin yeterli olduğunu belgeleyemeyenler, 4/1/2010 tarihli ve 27452 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı Eğitim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uyarınca dil öğrenimi görürler.
Üniversiteye Kayıt
MADDE 7 - (1) DGS yoluyla yerleştirilen öğrencilerin Üniversiteye kayıtları akademik takvimde belirtilen tarihlerde B.Ü. Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar
Lisans Öğrenimi
MADDE 8 - (1) İngilizce dil yeterliğini belgeleyerek lisans programına başlamaya hak kazanan öğrencilerin mezun oldukları ön lisans programında aldıkları derslerden hangilerinin geçiş yaptıkları programdaki derslere karşılık sayılacağı, bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
(2) Dikey geçişte öğrencilerin kaç yarıyıl transfer ettiği, transfer edilen kredileri 17'ye bölünerek ve en yakın tam sayıya tamamlanarak bulunur. Bu sayı öğrencilerin mezun oldukları ön lisans programında fiilen okuduğu yarıyıl sayısından fazla ise fiilen okunan sayıda yarıyıl transfer edilir. Transfer edilen yarıyıllar normal ve azami sürelere sayılır.
(3) CC ve üzeri not alınarak tamamlanan ve ilgili fakülte veya yüksekokul tarafından transferi kabul edilen dersler, Pass (P) notu ve kredileri ile birlikte not çizelgesine işlenir.
(4) Öğrencilerin başarıyla tamamladığı derslerin kapsamının Üniversitenin programlarıyla aynı, ancak kredilerinin farklı olması durumunda, ilgili bölüm tarafından teorik, uygulama ve laboratuvar saatleri de göz önüne alınarak eşdeğerliliğine karar verilen derslere, ilgili yönetim kurulunun da onayı ile eşdeğer sayılan dersin kredisi verilir.
(5) Öğrencilerin Üniversiteye kayıt yaptırdığı yarıyılı takip eden ilk kayıt dönemi başına kadar dikey geçiş kredilerinde değişiklik yapılabilir. Değişiklik başvuruları, ilgili yönetim kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır.
(6) DGS ile yerleştirilen öğrenciler, lisans eğitim ve öğretimleri sırasında “B.Ü. Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne tabi olurlar.
Yürürlük
MADDE 9 - (1) Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10 - (1) Bu Yönerge hükümleri Rektör tarafından yürütülür.