Sürdürülebilir Kampüs Yaşamı için Boğaziçi Üniversitesi mensupları çevre bilincine sahip olacak ve yapılacak çalışmalara günlük kampus yaşantısı ve öğretim programı çerçevesinde entegre olacaktır.
Sürdürülebilir Kampüs Yaşamı için üniversite elemanları ve öğrencilerinde katılımı ile çevre kirliğininin önlenmesi, enerji ve doğal kaynak yönetiminin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Emisyon ve atık oluşumu azaltımı sağlanacak, geri kazanım – tekrar kullanım aktiviteleri ile sürdürülebilir kampüs hayatı kavramına uygun çalışmalar gerçekleştrilecektir. Konu kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihsel, kültürel ve yeşil dokusunun korunması öncelikli hedefler arasında yer almaktadır.
Bu çalışmaların uygulamalar sonucunda Boğaziçi Üniversitesi’nin çevresel ve sosyal açıdan çeşitli sürdürülebilir eğitim ve öğretim uygulamaları ile ulusal ve uluslararası platformda “örnek sürdürülebilir üniversite kampüs yaşamı” olarak belirtilmesi amaçlanmaktadır.
Boğaziçi Üniversitesi’nin Vizyonu, eğitimde ve araştırmada evrensel standartlarda başarılı, sürdürülebilir ve “yeşil” bir üniversite olmaktır.
Üniversitemizin vizyon, misyon ve temel değerleri ışığında, Üniversite Senatosu’nun onayıyla 2010-2014 dönemi için belirlenen yedi stratejik amaç başlığının altıncısı “Sürdürülebilirliği olan “yeşil” bir kampüs olmak” tır. Bu kapsamda belirlenen stratejik hedefler;
- SH 6.1 Sürdürülebilir ve “yeşil” kampüs oluşumunu planlamak ve yönetmek
- SH 6.2 Üniversitemiz kampüslerinde “çevreye duyarlılık” bilincini artırmak
- SH 6.3 Günlük kampüs yaşamını sürdürülebilir kılmak
- SH 6.4 Yeni yapılacak tüm binaların “yeşil” olmasını sağlamak
- SH 6.5 kampüslerdeki tarihsel ve yeşil dokuyu korumak
- SH 6.6 Üniversitemizi karbon-nötr hale getirmek yönünde gerekli çalışmaları başlatıp sürdürmektir.
Sürdürülebilir ve “yeşil” bir kampüs için Boğaziçi Üniversitesi mensuplarının çevre bilincine sahip olmaları ve bu çerçevedeki çalışmalara günlük kampüs yaşamı ve öğretim programı çerçevesinde katılmaları hedeflenmektedir. Sürdürülebilir bir kampüs yaşamı için Üniversitemiz mensuplarının ve öğrencilerimizin bilinçli desteği ile çevre kirliğinin önlenmesi, enerji ve doğal kaynak yönetiminin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Emisyon oranı ve atık oluşumu azaltılacak, geri kazanım/tekrar kullanım etkinlikleri ile sürdürülebilir kampüs yaşamı kavramına uygun çalışmalar gerçekleştirilecektir. Konu kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihsel, kültürel ve yeşil dokusunun korunması öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. Bu çalışmalar sonucunda, Boğaziçi Üniversitesi’nin çevresel ve sosyal açıdan sürdürülebilir eğitim ve öğretim uygulamaları ile ulusal ve uluslararası platformlarda “örnek başarılı sürdürülebilir kampüs yaşamı uygulamaları”na sahip bir üniversite sıfatıyla anılması amaçlanmaktadır.
Belirtilen hedefleri gerçekleştirmek adına 2014 yılında “Sürdürülebilir Yeşil kampüs Uygulamaları Komisyonu” kurulmuştur. Komisyon Başkanlığını Doç. Dr. Nilgün Cılız yürütmektedir.
Komisyon üyeleri;
Dr. Öğr. Gör. Tamer Atabarut (Başkan),
Prof. Dr. Levent Kurnaz,
Doç. Dr. Aslı Helvacıoğlu,
Dr. Öğr. Gör. Tamer Atabarut,
Dr. Öğr. Üyesi Belkıs Gökbulut,
Genel Sekreter,
Bahar Özay (Raportör)
Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Uygulamaları Komisyonu Asistanları;
Aydın Mammadov (Lisansüstü öğrencisi)
Fulya Kundaklar (Lisansüstü öğrencisi)
Hacer Yıldırım (Lisansüstü öğrencisi)
Çalışmalar kapsamında daha detaylı bilgi için tıklayınız.