2012 yılında katı atıkların kaynağında ayrılarak toplanması kapsamında, üniversitemizde Sarıyer Belediyesi tarafından hibe edilen 150 adet kullanımı pratik katı atık geri dönüşüm kutuları kullanılmış ve “Atık Üreticileri Bilgi Değerlendirme Formu” doğrultusunda elde edilen veriler sonucunda üniversitemiz binalarının çeşitli noktalarına, üzerlerinde ‘paper’, ‘plastic', 'metal-glass’, ‘organics’ yazılı olarak dörtlü setler halinde yerleştirilmiştir.
Mavi kutuların kullanım verimliliğinin düşmesi ve geri dönüşüme gösterilen özenin azalması sebebiyle, önceki çalışma ile tespit edilen kutu yerleri tekrar kontrol edilmiş ve yeni kutular yerleştirilmiştir. ‘Cam’, ‘kağıt’, ‘metal ve plastik’, ‘organik’ yazılı 160 kutu dörtlü setler halinde Güney Kampüs’ teki binalara yerleştirilmiştir.
Yeni kutular ile öğrenciler ve idari personelin farkındalığı artmıştır. Oluşturulan form üst yazı ile bina amirlerine iletilmiştir ve miktar tayini yapılmaktadır. Geri dönüşüm kutularının düzeni Boğaziçi Üniversitesi Çevre Kulübü üyeleri tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir.
Geri Kazanılabilir Atıklar, her çarşamba Sarıyer ve Beşiktaş Belediyeleri tarafından tüm kampüslerden toplanmaktadır.
Elektronik atıklar ve üniversite içindeki değerli metal içeren bütün atıklar Makine Kimya Enstitüsü Kurumu (MKEK) tarafından 5 ayda bir alınmaktadır. İlgili 7/2156 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na göre hurdaya ayrılan malzemelerin (metal alaşımlı hurda malzemelerin) satış yoluyla MKE Hurda İşletmesi Müdürlüğüne devredilmesi gerektiği belirtilmektedir. Üniversitemizde bu kapsamdaki atıklar Kuzey otoparkın altındaki ambarda kilitli bir şekilde depolanmaktadır.
Üniversitemiz öğrencilerinin başlattığı evlerde oluşan elektronik atıkların kampüs içerisinde belirlenen noktalara yerleştirilecek konteynerlerde toplanması projesine, ilgili firma işbirliğiyle 2014 sonu itibari başlaması planlanmaktadır. Proje kapsamında, toplanacak elektronik atıkların karşılığında üniversitemiz binalarındaki klasik musluklar su tasarrufu sağlayan sensörlü musluklar ile yenilenecektir. Muhtemel proje ortakları ile ön görüşmeler devam etmektedir.
Her yıl toner atıkları yönetimi amacı ile toner atık toplama formları ve bilgilendirme notları tüm bölüm sekreterliklerine ve bina amirlerine ulaştırılmakta ve diğer taraftan uygulama için gerekli olan toner poşetleri de tüm bölüm sekreterliklerine dağıtılmaktadır.
2013 yılı için Atık tonerlerin geri dönüşümü için Hewlett Packard (HP) ile iş birliği yapılmıştır. Yıl sonunda 430 adet atık toner HP'nin yetkili firması Anel Doğa Entegre Geri Dönüşüm End. A.Ş. firmasına iletilmiş ve tehlikeli atık geri dönüşümü için ara depolamaya gönderilmiştir. 2014 yılı için henüz bir iş birliği girişimi olmamıştır.
Üniversitemizin Kimya, Kimya Mühendisliği, Fizik, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümleri ile, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü ve Çevre Bilimleri Enstitüsü laboratuvarlarında oluşan, 16 05 06 atık kodlu “Laboratuvar kimyasalları karışımları dahil tehlikeli maddelerden oluşan ya da tehlikeli maddeler içeren laboratuvar kimyasalları” atıklar 25755 sayılı Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak Ekolojik Enerji A.Ş. işbirliğiyle lisanslı araçlar ile tabloda belirtilen tarihlerde üniversitemizden uzaklaştırılmıştır.
Tarih
Toplanan Tehlikeli Atık Miktarı ( kg)
Ekim 2011
5800
Mayıs 2012
2200
Ekim 2013
4500
Kasım 2014
2880
Kasım 2014’ te toplanan 2880 kg atığın yaklaşık 2350 kg’ı Kimya bölümü, 300 kg ‘ı Çevre Bilimleri Enstitüsü, 120 kg’ ı Kimya Mühendisliği, 60 kg’ı Moleküler Biyoloji ve Genetik ve 50 kg’ ı Fizik Bölümü Laboratuvarlarından toplanmıştır.
Üniversitemizde Revir ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde oluşan tıbbi atıklar, 21586 sayılı “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun şekilde tıbbi atık depomuzda depolanmakta ve her Perşembe Beşiktaş Belediyesi tarafından lisanslı araçlar ile toplanmaktadır.
Üniversitemizde oluşan tıbbi atıklar Ocak 2015 itibarıyla İSTAÇ A.Ş. tarafından toplanacaktır.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde oluşan düşük aktiviteli radyoaktif atıklar, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkez işbirliğinde belirli periyodlarla üniversitemizden 28582 sayılı “Radyoaktif Atık Yönetimi Yönetmeliği” ne uygun şekilde uzaklaştırılmaktadır. Mayıs 2012’ de 50 kg radyoaktif atık uzaklaştırılmıştır. 2014 sonu itibariyle biriken yaklaşık 50 kg radyoaktif atık ilgili yönetmeliğe uygun şekilde uzaklaştırılacaktır.
Üniversitemizde laboratuvar çalışmaları sonucu oluşan 3H ve 14C türü radyoaktif atıklar içinde bulundukları kabın dışına radyasyon yaymamaktadır. Kapalı olarak muhafaza edilen bu atıklar ekipman veya bir aparatın içinde toplanır ve kırılmaz/su geçirmez nesnelerle korunurlar.