1868 tarihinde temeli atılan Hamlin Hall, tamamlanmasından bugüne kadar yurt olarak kullanılmıştır. İlk restorasyon çalışması 1932’de yapılan bina için 2008 yılında “Hamlin Hall Hepimizin” adıyla bir proje başlatılmış ve 2009 yılında Hamlin Hall Yürütme Komitesi kurularak restorasyon yapımına karar verilmiştir. 2011 yılında binanın dış cephe ve çatısı tümden elden geçirilmiş ve gerekli onarım, dış cephe temizlik ve güçlendirmeler yapılarak LEED sertifikası başvurusu 27.01.2011 tarihinde gerçekleşmiştir.
Boğaziçi Üniversitesi 1. Erkek Yurdu LEED sertifikası başvurusu 27.01.2011 tarihinde gerçekleşmiştir. Tasarım sürecinde yapılan kredi çalışmaları doğrultusunda alınabilecek sertifika türünün 50-59 puan ile Gümüş sertifika olabileceği ön görülmüş, fakat inşaat aşamasında yapılan öz verili çalışmalar neticesinde Boğaziçi Üniversitesi I. Erkek Yurdu LEED projesinde 60-79 puan ile ALTIN sertifikanın alınması için çalışmalar hızlandırılmıştır.
Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüs Programı kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BU-SDCPC), Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, TURKECO, Ekomim Ekolojik Mimarlık Hizmetleri, ve BOZ Mühendislik ile ortak yürütülen yeşil bina çalışmaları doğrultusunda I. Erkek Yurdu (Hamlin Hall) binası için LEED Sertifikası (Yeşil Bina ) alınmak üzere 27.01.2011 tarihinde USGBC (U.S. Green Building Council)’a yapılmış olan başvuru 01.09.2012 tarihinde yanıtlanmış ve binamız “Gold”(altın) sertifika almaya hak kazanmıştır.
Bina içi, dış cephesi, çatısı ve etrafında LEED kriterlerine uygun kapsamlı iyileştirmeler yapılmıştır. Bunlardan bazıları:
Sürdürülebilir Alanlar
Su Verimliliği
Enerji ve Atmosfer
Sürdürülebilir Malzemeler ve Kaynaklar
Karbon ayak izi çalışmalarına ilk olarak 2011 yılında “Boğaziçi Üniversitesi’nin Seçilmiş Binalarında Karbon Ayak izinin Ölçülmesi” başlığı altında Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenerek başlanmıştır. Bu çalışmada, Güney Kampüs’teki seçilmiş binalarda karbon emisyonu envanteri çıkarılması için alt yapı oluşturulması hedeflenmiştir.
Toplam karbon emisyonu envanteri, dolaylı ve dolaysız emisyonların hesaba katıldığı kapsamlı bir metodoloji kullanılarak gerçekleştirilen bu projede Türk Sinai ve Kalkınma Bankası (TSKB)’ nın girişimi olan ESCARUS tarafından danışmanlık hizmeti alınarak oluşturulmuştur. Binaların toplam karbon salınımları WBSCSD/WRI Greenhouse Gas Protocol ve IPCC 4th Değerlendirme Raporu, ISO 14064 ve BSI PAS 2050 standartları ışığında değerlendirilmiştir. Hesaplamasında, elektrik, doğal gaz, su ve kağıt tüketimi ile üniversite mensuplarının ulaşımdan kaynaklanan yakıt tüketimleri göz önünde bulundurulmuştur. Karbon salınımları Kapsam 1, 2 ve 3 sınıflarına ayrılarak raporlanmıştır. Kapsam 1 dahilinde; gerçekleşen fosil yakıt tüketimi (doğal gaz), söz konusu binalara ait olan hususi araçların yakıt tüketimleri (benzin, dizel, LPG) ve servislerin yakıt tüketimi (benzin, dizel, LPG), Kapsam 2 dahilinde; üç binada satın alınan elektrik verileri ile Kapsam 3 dahilinde; Boğaziçi Üniversitesi’ne ait olmayan araçların yakıt tüketimleri, bu binalarda gerçekleştirilen kağıt tüketimleri, üniversite faaliyetlerinden dolayı gerçekleştirilen hususi araç dışı seyahatler (uçak-otobüs vb.), karbon ayak izi envanterine dahil edilmiş olup, karbon ayak izi 410 MT CO2 eşdeğer olarak bulunmuştur.
Bu çalışmanın ışığında, üniversitenin diğer kampüsleri gelecek yıllarda çalışmaya dâhil edilmesi planlanmış ve bu kapsamda 2013 yılında Güney Kampüste seçilen 8 binanın (1.Erkek Yurdu, 1.Kiz Yurdu, Fen Edebiyat Fakültesi, Rektörlük, Natuk Birkan Binası, İdari Bilimler Binası, BTS ve ÖFB) su, enerji ve karbon ayak izleri ve atık değerleri SoFi yazılımı aracılığıyla takip edilmeye başlanmıştır. Çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik yönetim ve raporlama platformu olan SoFi, ilgili çevresel verilerin sistemli şekilde toplanması, değerlendirilmesi, modellenmesi ve raporlanmasını sağlamaktadır. Bu amaçla Güney Kampüste sekiz binaya ayrı ayrı su ve elektrik sayaçları yerleştirilmiş ve aylık bazda ölçümler alınmaktadır. Binaların çevresel performanslarının takip edilmesi, toplam etkiyi hesaplamanın yanı sıra, kampüs içinde iyileştirme gerektiren odak noktaların tespit edilmesine ve gerekli geliştirilmelerin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda, sonuçlar yazılımın içine entegre edilmiş, uluslararası kabul gören PAS 2050, GRI, GHG Protocol gibi standart yöntemlerle dayanarak, anlamlı bir şekilde ölçülüp rapor edilebilmektedir.
Üniversite yurt binalarının su ayak izi hesaplamasının yapılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; yurtlardaki su tüketiminin, çıkan atık su miktarın ve atık suyun kimyasal yükünün belirlenmesi ve üniversite genelindeki payının ortaya çıkarılması oldukça önemlidir. Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir kampüs Programı kapsamında, yurtlar için su ayak izi analiz edilerek atık su azaltım ve geri kazanım teknolojileri Yaşam Döngüsü yöntemi ile değerlendirilecektir. Sürdürülebilir kampüs ölçütleri, Yükseköğretim Sürdürülebilirlik Geliştirme Derneği (AASHE) Sürdürülebilirlik İzleme, Değerlendirme ve Değerlendirme Sistemi (STARS) ile açıkça standardize edilmiştir. Bu çalışmayla, atık su miktarının azalması ve atık suyun kimyasal yükünden arındırılarak yeniden kullanılması sayesinde elde edilecek çevresel kazanım ve bu kazanımların ‘Sürdürülebilir Kampüs Programı’na katkısı ortaya konacaktır.
Çevre Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Rana Okur tarafından Prof. Dr. Nilgün Cılız danışmanlığında yüksek lisans tezi olarak “öğrenci yurtları için su ayak izi çalışmaları”na başlanmıştır.
Sürdürülebilir Kampüs olma yolunda atılan önemli adımlardan birisi de Boğaziçi Üniversitesi Rüzgar Enerji Santrali (BÜRES) projesidir. Bu proje kapsamında Kilyos Sarıtepe kampüsüne rüzgar türbin inşası devam etmektedir.
Yaklaşık 1 MW’lık türbin sayesinde Sarıtepe Kampüs yıllık elektrik tüketiminin %40 fazlasını üreterek, tüm elektrik ihtiyacını yenilenebilir rüzgar kaynağından karşılayan dünyanın ilk üniversitesi olma hedefindedir. BÜRES’ ten bir yılda 900 ton karbon, 1 milyon kWh enerji ve 350.000 TL enerji gideri tasarrufu beklenmektedir. Rüzgar enerji santrali kurulumu ile ilgili çalışmalar Kampüs Koordinatörü Prof. Dr. Emre Otay ve Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı ortaklığında devam etmektedir.
Üniversitemizde oluşan geri kazanılabilir atıklar, tehlikeli atıklar, tıbbi atıklar, toner atıkları, radyoaktif atıklar ve elektronik atıkların geçici olarak depolanması ve toplanması ilgili yönetmeliklere uygun şekilde yürütülmektedir. Entegre Katı Atık Yönetimi için tıklayınız.
İlk olarak 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri desteğiyle başlayan su, enerji ve karbon ayak izleri ve atık değerlerinin SoFi yazılımı aracılığıyla takip edilmesi çalışmalarına, 2014 yılında da devam edilerek seçilmiş binalar için karbon ve su ayak izi hesaplanmıştır. Çalışma kapsamında, 1. Erkek Yurdu, 1. Kız Yurdu, Fen Edebiyat Fakültesi (FEF), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), Rektörlük Binası, Natuk Birkan Binası, BTS Binası, Öğrenci Faaliyetleri Binası (ÖFB) ve Kennedy Lodge incelenmiştir. Yapılan hesaplamalarda elektrik, doğalgaz ve su tüketimleri göz önünde bulundurulmuştur.
Çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik yönetim ve raporlama platformu olan SoFi ile, ilgili çevresel verilerin sistemli şekilde toplanması, değerlendirilmesi, modellenmesi ve raporlanmasını sağlanmaktadır. Bu amaçla Güney Kampüs’te dokuz binaya ayrı ayrı su ve elektrik sayaçları yerleştirilmiş ve aylık bazda ölçümler alınmıştır. Bu çalışma, binaların çevresel performanslarının takip edilmesi, toplam etkiyi hesaplamanın yanı sıra, kampüs içinde iyileştirme gerektiren odak noktaların tespit edilmesine ve gerekli geliştirilmelerin yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Çalışmanın karbon ayak izi ayağında, toplam karbon emisyonu envanteri, dolaylı ve dolaysız emisyonların hesaba katıldığı kapsamlı bir metodoloji kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada binaların toplam karbon salınımları WBSCSD/WRI Greenhouse Gas Protocol ve IPCC 4th Değerlendirme Raporu, ISO 14064 ve BSI PAS 2050 standartları ışığında değerlendirilmiştir. Karbon salınımları, Kapsam 1 ve 2 sınıflarına ayrılarak raporlanmıştır. Kapsam 1 dahilinde gerçekleşen fosil yakıt tüketimi (doğal gaz) ve Kapsam 2 dahilinde satın alınan elektrik verileri karbon ayak izi envanterinde ele alınmış olup, toplam karbon ayak izi 446.657 kg CO2 eşdeğer olarak bulunmuştur. Şekil 1, seçilmiş dokuz bina için toplam karbon ve enerji ayak izi değerlerini; Şekil 2, bina alanı (m2) bazında karbon ayak izi değerlerini göstermektedir.
Su ayak izi, birim zamanda harcanan ve/veya kirletilen su miktarı ile ölçülmektedir. Çalışmanın su ayak izi ayağında seçilmiş binalarda kullanılan toplam temiz su kaynağı miktarı incelenmiş olup seçilmiş altı bina için su ayak izi toplam 15304 m3 olarak bulunmuştur. Su ayak izi çalışmasıyla, atık su miktarının azalması, atık suyun kimyasal yükünden arındırılarak yeniden kullanılması ve elde edilecek çevresel kazanımların ‘Sürdürülebilir Kampüs Programı’na katkısı ortaya konabilecektir. 1. Erkek yurdunda gri su geri kazamı için bulunan membran biyoreaktör ünitesi ile, günlük su ihtiyacı ortalama 6.5 m3 olan tuvaletlerde, bu ihtiyacın tamamı geri dönüştürülen gri su ile karşılanmaktadır. Bu değer 1. Erkek yurdu için toplam şebekeden alınan su tüketim değerinin %15’ine denk gelmektedir. Binalara göre su tüketim değerleri ve bu değerlerin karşılık geldiği yüzde değerleri ile bina alanı bazında su ayak izi değerleri sırasıyla Şekil 3 ve Şekil 4’te verilmiştir.