Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi (BU-SDCPC) ’nin proje ortaklarından olduğu ve Avrupa Komisyonu-Erasmus Akademik Ağı tarafından desteklenen ‘University Educators for Sustainable Development (UE4SD)’ projesi kapsamında, Türkiye’de yapılan, yapılmakta olan ve yapılması planlanan ‘üniversite mensuplarına yönelik sürdürülebilirlik eğitimleri’ konusu çalışılmaktadır. 33 Avrupa ülkesinden 55 partneri bir araya getiren bu proje 2014 yılında başlamış olup 2016 yılına kadar devam edecektir. Projenin hedefi yükseköğretim eğiticilerinin yararlanabileceği bir ‘sürdürülebilirlik eğitimleri akademisi’ temelinin oluşturulmasıdır.
‘Life Cycle Impact Assessment of an Anaerobic Digestion Plant for Organic Wastes Generated from Bogazici University’
Sürdürülebilir ve Yeşil Kampüs Programı kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi yemekhane ve kampüs içerisindeki restoranlarda oluşan yemek atıklarının oksijensiz ortamda çürütülmesi ile kullanımının yaşam döngüsü etki değerlendirilmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Proje kapsamda, üniversiteye uygun biyogaz tesisi (OOÇT) tasarlanmıştır. Tasarlanan tesis ~300 kWh değerinde enerji elde edilebilecek ve bu miktar, Hisar Kampüs’ te bulunan kapalı yüzme havuzunun ihtiyacı olan enerjinin %16’sını sağlayabilecektir.
Çalışmanın son aşamasında, çevresel karar mekanizmaları arasında en efektif olanlarından biri olan yaşam döngüsü analizi (YDA) metodolojisi uygulanmıştır. Oksijensiz ortamda çürütme teknolojisi %97.8 oranında etki küresel ısınma etki azaltımı sağlamaktadır. Diğer kategoriler için ise (asitleştirme, fotokimyasal ozon oluşumu, su ve kara ortamlarında ötrofikasyon) %85 oranında etki azaltımı sağlanabilmektedir.
Proje çıktıları 2012 yılında, Çevre Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Merve Tunalı tarafından Prof. Dr. Nilgün Cılız danışmanlığında yüksek lisans tezi olarak sunulmuştur.