Senato (04.02.2015)
Boğaziçi Üniversitesi Lisans Programlarına Yurt Dışından Öğrenci Başvuru, Kabul ve Kayıt Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Boğaziçi Üniversitesi lisans programlarından diploma almak üzere yurt dışından yapılan başvuru, kabul ve kayıt süreçlerine ilişkin esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge, kendi imkanlarıyla Boğaziçi Üniversitesi lisans programlarına diploma almak üzere yurt dışından başvuru yapacak olan adaylara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun, 45. Maddesinin f) bendi ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu yönetmelikte geçen:
a) Yükseköğretim Kurulu (YÖK): Yükseköğretim Kurulu'nu
b) Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi'ni
c) Senato: Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nu
ç) Rektör: Boğaziçi Üniversitesi Rektörü’nü
d) Rektörlük: Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nü
e) Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK): Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu’nu
f) İlgili Yönetim Kurulu: İlgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu’nu
g) Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü: Boğaziçi Üniversitesi Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü’nü
ğ) Uluslararası İlişkiler Ofisi: Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi’ni
h) Yabancı uyruklu: Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişiyi
ı) Yurtdışından Öğrenci Kabul Komisyonu: Boğaziçi Üniversitesi'ne yurtdışından başvuran adayların başvuru ve kabul süreci ile ilgilenen komisyonu
i) Öğrenci ikamet izni: Türkiye’de kalmak üzere İçişleri Bakanlığı yetkili makamları tarafından verilen izin belgesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kontenjanlar, Başvuru, Değerlendirme, Kabul ve Kayıt
Kontenjanlar
MADDE 5 - (1) Kontenjanlar, YÖK tarafından ilan edilen Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar çerçevesinde bölümlerin önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir; ÜYK kararı ile kesinleştikten sonra YÖK Başkanlığına bildirilir.
(2) Üniversite ilan edilen kontenjanları doldurup doldurmamakta serbesttir.
(3) Belirlenen kontenjanlara başvuru olmaması veya kontenjanın dolmaması halinde, kontenjanları dolan bölümlerin talep etmeleri durumunda, dolmayan veya başvuru olmayan kontenjanların diğer program kontenjanlarına aktarılması ÜYK'nın yetkisindedir.
Başvuru Koşulları
MADDE 6 – (1) Başvuracak adayların, YÖK tarafından ilan edilen Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar kapsamında belirtilen aday olma koşullarını sağlamaları gerekir.
(2) Senato her akademik yıl için üniversite giriş sınavı niteliğindeki sınav, lise bitirme sınavı ve diplomalarda gereken asgari puan ve notları başvuru koşulu olarak belirler ve bu koşullar YÖK tarafından onaylanarak ilan edilir. İlgili Yönetim Kurulları ÜYK onayıyla ek koşullar getirebilir. Adayların başvurdukları programın tüm isterlerini başvuru esnasında belgelemeleri gerekir.
(3) İngilizce dil seviyesi yeterli olan adayların, İngilizce yeterliklerini Senato tarafından kabul edilen esaslar çerçevesinde belgelemeleri gerekir. İlgili Yönetim Kurulları başvuru esnasında İngilizce yeterliğe sahip olunması koşulunu ÜYK onayıyla getirebilir.
Başvuru İşlemleri
MADDE 7 - (1) Başvurular akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yapılır.
(2) Başvuru koşulları, kontenjanlar ve gerekli olan bilgiler ve belgeler Üniversitenin web sayfasında başvuru tarihinden önce ilan edilir.
(3) Başvuru ilanında belirtilen belgeler, eksiksiz bir biçimde ve ilanda belirtilen şekilde sunulur.
(4) Başvuru koşullarını sağlamayan adayların başvuruları alınmaz.
Değerlendirme Ölçütleri
Madde 8 - (1) Senato tarafından önerilen ve YÖK tarafından onaylanarak ilan edilen sınav ve diplomaların puan ve notları değerlendirmede göz önüne alınır.
(2) Bölümler tarafından önerilen ve ÜYK kararı ile onaylanarak ilan edilen ek ölçütler de (amaç mektubu, SAT alan sınavları (subject test) puanları, lise eğitiminde aldığı dersler, mezun olduğu ortaöğretim kurumunun ulusal ve uluslararası sıralamalardaki yeri vb.) değerlendirmede dikkate alınır.
Değerlendirme ve Kabul
Madde 9 - (1) Başvuru koşullarını sağlayan adayların başvuruları, ilgili bölümler tarafından değerlendirilip kabul listeleri oluşturularak ilgili Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır ve Rektörlük makamına bildirilir.
(2) Başvuru koşullarını sağlamış olmak programa kabul edilmeyi gerektirmez.
(3) Birden fazla bölüme kabul edilen adayların tercih sıralamaları dikkate alınarak yerleştirilme işlemleri Yurtdışından Öğrenci Kabul Komisyonu tarafından tamamlanır ve ÜYK'nın onayına sunulur. ÜYK tarafından yerleştirme işlemleri kesinleştirilerek Üniversite web sayfasında ilan edilir.
(4) Üniversiteye kabul edilen adaylara "kabul mektubu" gönderilir.
Kayıt
Madde 10 - (1) Lisans programlarına yurt dışından kabul edilen öğrencilerin, programa kabul edildikleri ilk yarıyılda kayıt yaptırmaları zorunludur.
(2) Kabul edilen adaylar Üniversiteye kayıt işlemleri için Akademik Takvimde ilan edilen günlerde Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü’ne başvururlar.
(3) Adayların, maddi durumlarının yükseköğretimlerini sürdürmeye olanak sağladığını gösteren maddi bir güvence sunmaları gerekir. Maddi güvence niteliği ve miktarı her akademik yıl için ÜYK tarafından belirlenir.
(4) Adaylar, Üniversite web sayfasında ilan edilen kayıt için gerekli tüm belgeleri kayıt sırasında eksiksiz olarak sunmalıdırlar.
(5) Kabul edilen yabancı uyruklu adayların Türkiye'de öğrenim görmek üzere ikamet edebilmeleri için 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu hükümleri çerçevesinde İçişleri Bakanlığı yetkili makamları tarafından verilen öğrenci ikamet iznini almaları zorunludur.
(6) Adaylarla iletişimin sağlanması ve kabul edildikten sonraki rehberlik hizmetleri Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından yürütülür.
(7) Üniversiteye kabul edilen öğrenciler, Üniversitenin mevzuat ve yönetmeliklerine uymakla yükümlüdür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
MADDE 11 – Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma hakkı ve sağlık sigortası
(1) Yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizde çalışma hakkı 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile düzenlenmiştir. Çalışma hakkı bu Kanun hükümleri çerçevesinde yürütülür.
(2) Yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizde ikamet izni için geçerli sağlık sigortasına sahip olmaları gerekir. Sağlık sigortası işlemleri 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu hükümleri ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde yürütülür.
(3) Yabancı uyruklu öğrenciler, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu hükümleri ve ilgili mevzuatlara uymakla yükümlüdürler.
Yönergede hüküm bulunmayan haller
Madde 12 - (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde YÖK ve üniversitenin diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 13 - (1) Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14 - (1) Bu Yönerge hükümleri Rektör tarafından yürütülür.