Boğaziçi Üniversitesi Misafir Öğrenci Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Üniversitede lisans ve lisansüstü düzeyde verilen derslere misafir öğrenci statüsünde katılmaya ilişkin uygulama esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönerge misafir öğrenci statüsünde Üniversiteye başvuru, kabul ve kayıt süreçlerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge Senato, ÜYK ve ilgili yönetim kurul kararları ile ilgili mevzuatlara dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergede geçen;
Misafir öğrenci: Üniversitenin herhangi bir diploma programına kayıtlı olmaksızın, belirli şartlarla ve sınırlı sürelerle Üniversitede dersleri almalarına izin verilen öğrencileri,
Özel Öğrenci: Bir yükseköğretim kurumunda lisans, yüksek lisans ya da doktora programına kayıtlı olup, kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak koşuluyla belirli şartlarla sınırlı sayıda ders almalarına izin verilen öğrencileri,
Üniversite: Boğaziçi Üniversitesini,
Senato: Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nu,
ÜYK: Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu’nu
Rektör: Boğaziçi Üniversitesi Rektörü’nü
YADYOK: Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nu
İlgili yönetim kurulu: Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Yönetim Kurullarını,
ifade eder
İKİNCİ BÖLÜM
Başvuru, Kabul ve Kayıt
Başvuru
MADDE 5- (1) Misafir öğrenci başvuruları akademik takvimde ilan edilen süreler içinde Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Ofisine yapılır.
(2) Başvuru koşulları, başvuru için gerekli belgeler ve kayıt işlemlerine ilişkin bilgiler Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
(3) Misafir öğrenci statüsünde başvuracak adayın;
- Lisans düzeyindeki bir programın derslerine katılması için daha önce bir yükseköğretim kurumuna kabul edilmiş olması,
- Yüksek lisans düzeyindeki bir programın derslerine katılması için daha önce bir lisans derecesine sahip olması,
- Doktora düzeyindeki bir programın derslerine katılması için daha önce bir lisansüstü dereceye sahip olması
gerekir.
(4) Yurtiçi bir yükseköğretim kurumunda halen bir programda kayıtlı olup Üniversitede Güz ve Bahar yarıyıllarında ders almak isteyen öğrenciler, özel öğrenci statüsünde başvuru yapabilirler. Özel öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi Özel Öğrenci Yönergesine tabidir.
Öğretim Dili
MADDE 6 - (1) Üniversitede öğretim dili İngilizce’dir.
(2) Misafir öğrenci adaylarından anadili İngilizce olanlar ile eğitim dili İngilizce olan bir yükseköğretim kurumundan en çok iki yıl önce mezun olanların İngilizce yeterliklerine YADYOK tarafından yapılan bir mülakat ve/veya bir yazılı sınavla karar verilir. Bu koşulları sağlamayan adayların İngilizce dil yeterliklerini Senato tarafından kabul edilen esaslar çerçevesinde belgelemeleri gerekir.
Kabul
MADDE 7 - (1) Misafir öğrenci statüsünde başvuran adayların başvurusu ilgili akademik birim tarafından değerlendirilir. Dersleri almalarına ilişkin kabul kararı ilgili akademik birimin önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla kesinleşir.
(2) Misafir öğrencilerin ders almalarına ilişkin kabul kararı en fazla iki yarıyıl içindir. Bir yarıyıl için kabul edilen adayların ikinci yarıyılda da ders almaları için ilgili birimin onayı ve ilgili yönetim kurulu kararı gereklidir. Aralıklı veya aralıksız olarak birden fazla kez yapılan başvurular da bu kapsamda değerlendirilir.
Kayıt
MADDE 8 - (1) Misafir öğrencilerin kabul aldıkları programda alacakları derslerin kayıtları akademik takvimde belirtilen süreler içinde yapılır.
(2) Misafir öğrencilere, kabul aldıkları akademik birim tarafından bir akademik danışman atanır. Danışman misafir öğrenciye alacağı derslerin seçiminde rehberlik eder ve öğrencinin derslerini onaylar.
(3) Misafir öğrenciler, yarıyıl başına en az bir dersi, kabul edildikleri programın açtığı derslerden seçmek zorundadırlar. Bu öğrencilere Üniversitenin Lisans ve Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliklerinin az ders yükü hükümleri uygulanmaz. Misafir öğrenciler kabul edildikleri programın fazla ders yükü uygulamasına tabidir.
(4) Misafir öğrencilerin derslere kayıt olabilmeleri için, mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir.
(5) Misafir öğrencilerin ders kayıtları, mali yükümlülüklerin yerine getirilmesinden ve danışman onayından sonra kesinleşir.
(6) Misafir öğrencilerin mali yükümlülükleri ÜYK tarafından belirlenir ve ilan edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
MADDE 9 - (1) Misafir öğrenciler ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato ve ÜYK tarafından belirlenen esaslara tabidir.
(2) Misafir öğrencilere diploma ya da unvan verilmez; ancak, ilgili yarıyıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından aldıkları dersleri ve notları gösteren not belgesi (transkript) verilir.
(3) Üniversitede misafir öğrenci statüsünde lisansüstü ders alan öğrenci, daha sonra aynı programa lisansüstü öğrencisi olarak kabul edilmesi durumunda, misafir öğrenci iken BB ve üstü bir notla tamamladığı en fazla iki dersten muaf tutulmak üzere, dersin alınışının üzerinden iki seneden fazla süre geçmemiş olması koşuluyla ve Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 28 inci, 32 nci ve 36 ncı maddeler kapsamında ilgili enstitü yönetim kuruluna başvurabilir. İlgili enstitü yönetim kurulunun uygun görmesi halinde, öğrenci ilgili dersten muaf tutulur ve bu derslerin kredisi transfer kredisi gibi P notu olarak kaydına işlenir.
(4) Misafir öğrenciler ancak ÜYK tarafından belirlenen haklardan yararlanır.
(5) Misafir öğrenciler Üniversitenin yönetmelik ve yönergelerinde belirtilen kurallara uymakla yükümlüdür.
(6) Misafir öğrenci statüsündeki erkek öğrencilerin askerlik sevk tehir işlemleri yapılmaz.
Hükmü Bulunmayan Haller
MADDE 10 - (1) Bu Yönergede hükmü bulunmayan hallerde Senato, ÜYK kararları ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ve ilgili kurul kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 11- (1) Bu yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 - (1) Bu yönerge hükümleri, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.